Recensie – Dit kan niet waar zijn

‘Dit kan niet waar zijn!’ is het net uitgekomen boek van Joris Luyendijk. Opnieuw een pareltje van zijn hand, ditmaal over de ‘City’, de bankensector en tevens het financiële hart van de wereld in Londen. Een fascinerend en beangstigend boek over een minstens zo fascinerende en beangstigende sector.  

Meer dan 200 medewerkers in de financiële sector interviewde Luyendijk voor zijn werkgever The Guardian. Over de bankencrisis in 2008 bijvoorbeeld.

Een paar keer spanden het erom en belden sommigen naar huis: Pin zoveel mogelijk geld. Ga  nu naar de supermarkt en sla voedsel in. Koop goud. Of: Breng de kinderen in gereedheid voor evacuatie naar het platteland.

2 jaar lang deed Luyendijk onderzoek naar wat er speelt in het financiële hart van de wereld. Hij kwam erachter dat insiders bang waren dat in 2008 het systeem zou inklappen. ‘We zaten er millimeters van verwijderd’, vertelt Luyendijk. Ook beschrijft hij hoe sinds 2008 de regels waaraan banken moeten voldoen nauwelijks zijn aangescherpt. Vrijwel alles is gebleven zoals het was. Toezicht is er nauwelijks, beleggingscowboys en speculanten maken de dienst uit in de ‘City’.

Wat journalisten van Luyendijk kunnen leren is zijn nieuwe manier van onderzoek doen. Luyendijk bemoeit zich niet met de waan van de dag, maar stort zich twee jaar lang op iets super belangrijks. Met als resultaat een prachtig boek en een spraakmakende blog met tweehonderd interviews op theguardian.co.uk.

Ook fascinerend is de manier hoe Luyendijk aan zijn geïnterviewden komt. Er is een code in de financiële wereld dat als je met journalisten praat je je baan kwijt bent. Luyendijk weet dit probleem te omzeilen door een mailadres aan te maken en via de website van The Guardian bankiers aan te spreken om hem te mailen en hun verhaal te doen. Verassend genoeg werkt het en krijgt hij honderden mails van insiders.

Nog iets anders. Luyendijk begint aan zijn zoektocht door de financiële wereld qua niveau op 0, net als zijn lezers. Door veel over het onderwerp te lezen en mensen te spreken, leert hij langzaam meer. Het voordeel is dat hij op hele eenvoudige manier uitlegt hoe het systeem in elkaar zit. Hij moest immers toen hij begon ook alles uitgelegd krijgen op eenvoudige manier. Het boek is daarom bijzonder goed leesbaar zonder kennis van de bankensector.

Een vraag die ik Luyendijk wil stellen is: ‘Waren de financiële insiders niet gewoon in paniek toen ze dachten dat het systeem naar de knoppen zou gaan?’ Ben erg benieuwd naar zijn antwoord.

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s