Hoe je netwerk van levensbelang is in de journalistiek

Het hebben van goede contacten is het belangrijkste wat er is in de journalistiek. Dat wist ik vaag al wel, maar op onze Kosovo-reis merkte ik in de praktijk hoe belangrijk je netwerk is. Ze kunnen je reis maken en breken. In ons geval maakten ze onze reis. Een goede contactpersoon bracht ons zelfs een interview met de president van Kosovo.

Stefan van Dijk was degene die ons op het idee bracht om Kosovo te bezoeken. Deze voormalige journalist verhuisde enkele jaren geleden vanuit Nederland naar Kosovo om daar te gaan werken voor verschillende hulporganisaties. Ik kende hem en hij maakte me enthousiast over het land en vertelde er veel over. Mijn groepsgenoten vonden Kosovo ook wel spannend klinken en zodoende belandden we twee weken in Kosovo. Tijdens ons verblijf had ik voortdurend contact met Stefan. Als hij een idee voor een verhaal had, speelde hij dat door aan ons. Als we informatie nodig hadden, stelden we hem via Facebook een vraag. Op de tweede dag spraken we met hem af en vertelde hij ons in ruil voor een halve liter bier en een overheerlijke lunch alles over Kosovo. Zonder Stefan was deze reis veel minder goed gelopen.

Hij bracht ons in contact met een woordvoerder van de overheid. Zij kon ons vergezellen tijdens een demonstratie tegen seksueel misbruik. Op deze demonstatie speechte de presidente. Via haar kregen we de first lady tien minuten te spreken. Mede mogelijk gemaakt door onze uitstekende contactpersoon.

Uiteindelijk hangt het hele slagen van je reis dus af van de mensen die je al dan niet per ongeluk ontmoet. Toevallige ontmoetingen brachten ons op onverwachte plekken en mooie verhalen. Contacten waarmee we langer contact hadden, gaven ons telefoonnummers en adressen. Ik merkte in Kosovo pas dat een journalist is de hele dag aan het netwerken is.

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s